Předem se omlouvám, jestli někoho obsahem příspěvku zklamu, ale nejde o úvahu nad nedostatkem kněží. Vlastně jde tak trochu o promítnutí tohoto podobenství do praxe. Jsme na začátku října a na našich polích už toho ke sklizni moc nezbývá. Zemědělský rok končí a nastává čas rekapitulace a hodnocení. V tomto světle by se mohlo zdát, že o hojnosti může být řeč maximálně v případě řepky olejné, která výnosově dosáhla svého lepšího průměru. Ostatní „tradiční“ plodiny, zejm. obilniny, ale i cukrová řepa, sója, kukuřice apod., výrazně oslabily. Na některých místech v republice se hovoří o ztrátách mezi 20 – 30 %, na jiných i více.

Z vlastní zkušenosti vím, jak velká nervozita sklizeň doprovází. Vždyť jde o výsledek celoroční práce a zdroj obživy pro další rok. Vše musí být rychlé, s minimálními ztrátami.
I když dnes má řada zemědělců k dispozici moderní technologie, ne vždy všechno vyjde, jak má. Nedostatek deště na jaře, nebo naopak deštivé léto potom zapříčiní, že přijde rok jako je tento.

Právě sucho je v současnosti pro zemědělství největší výzvou. Klima se mění, o tom nepochybuje žádný, kdo určitým způsobem pracuje s půdou. A zdá se mi, že se čím dál tím víc ukazuje, jak je člověk při řešení tohoto problému bezradný. Můžeme mít flotilu traktorů, kombajnů a pluhů prošpikovaných elektronikou a GPS, časem třeba nahradíme i řidiče, ale nikdy nenahradíme Boha. Před pár lety mi jeden starší agronom vyprávěl, jak nabádá své zaměstnance, aby zašli v neděli do kostela poprosit za úrodu, neboť „tam se to rozhoduje.“

Zemědělskou práci, stejně jako jakoukoliv jinou, by měla provázet modlitba. Tuto další fázi příprav dnes již mnoho zemědělců podceňuje, přitom je neméně důležitá než dobře prokypřená a ošetřená půda. Je to škoda, protože zemědělství patří mezi profese, v nichž si člověk může velice dobře ověřit, že platí známé přísloví „bez Božího požehnání, marné lidské namáhání.“

Pokud jde o druhou část nadpisu, lze říci, že v zemědělství platí na 100 %. Koho však toto téma zaujalo, může situaci pomoci a stát se „dělníkem“ tím, že pomůže zemědělcům s druhou fází jejich práce, o níž byla řeč výše, a občas si vzpomenout v modlitbě na úrodu a krajinu, ve které žijeme.